Izlečite odnos sa majkom, ćerkom, mužem…

…Iza zatvorenih vrata studija Ane Nadeždić…Znate li tajnu harmoničnih odnosa roditelja i dece?

Kad mi se prvi put obratila, klijentkinja mi je rekla:“Moja ćerka ima problem, možete li da joj pomognete?”. Kad ljudi sa mnom podele ovako nešto odmah znam da podsvesno traže pomoć za sebe. Odgovorila sam: “Zašto ne dođete kod mene da prvo vi i ja nasamo porazgovaramo?”. To je bilo u oktobru. Ćerku joj još uvek nisam upoznala, a danas (kraj marta) čekam klijentkinju da dođe na svoju redovnu seansu. Od oktobra do danas  sa mnom intezivno radi (kurseve i seanse).Šta se desilo? Kako to da je odlučila da posle prvog razgovora sa mnom krene da radi na sebi, a da ćerku “ostavi na miru”. Šta se desilo tokom našeg prvog razgovora i šta je nju podstaklo da promeni fokus?

U čemu je problem?

Danas ću da vam dopustim da provirite iza vrata mog studija i da prisustvujete razgovoru koji sam obavila sa klijentkinjom u oktobru. Ona se sa tim naravno slaže zato što nećete videti ko je ona i njena privatnost je samim tim zaštićena.
Ispred mene je sela žena prijatnog i negovanog izgleda šezdesetih godina i na moje pitanje: “U čemu je problem?” počinje da govori glasom koji podrhtava od emocija, neka mešavina besa i tuge: “Ne znam šta da radim sa mojom ćerkom. Verujte mi, ne mogu više da gledam njeno nezadovoljstvo i tugu. Ima 33 godine, živi sama, još uvek nije uspela da održi normalnu vezu sa muškarcem. Puno radi, a ne voli baš mnogo svoj posao i ne oseća se mnogo cenjeno od strane šefova. A u stvari njen najveći problem je hrana. Kad je nervozna ili nezadovoljna u stanju je da pojede neverovatnu količinu hrane i verujte mi višak kilograma se na njoj odmah vidi.”
Pažljivo sam slušala. Kad je završila gledala me je upitno svojim lepim tamnim očima vlažnim od suza tražeći u meni rešenje za tegobu njene ćerke. Moj odgovor je bio: “Potpuno mi je jasno i žao mi je što se tako osećate. Znam koliko je teško posmatrati dete koje nije srećno i zadovoljno zato što mi roditelji želimo najbolje svojoj deci i patimo kad oni nisu srećni.” Potvrdno je klimnula glavom i sa polu osmehom me zapitala: “Hoćete li da pomognete mojoj ćerki da bude srećna? Čitala sam o vama i mnogi su mi rekli da vi pomažete ljudima da budu srećni.”
A ja sam nastavila gledajući je pravo u oči i odgovorila: “ Da bih bila u stanju da vam odgovorim na to pitanje potrebno je da vam postavim dosta pitanja i sakupim informacije koje su mi potrebne”. A onda sam počela da joj postavljam pitanja i razgovor se odvijao ovako: “Kakva  je vaša porodična situacija? Da li ste zajedno sa ocem vaše ćerke?”
“Da, mi smo u braku, ali već trideset godina nemamo nikakav fizički kontakt. On me uglavnom iritira i kad smo svi kod kuće situacija je dosta napeta. Ja sam čak imala i paralelnu vezu zato što nisam mogla više da trpim ovakvu situaciju. Moj muž već godinama ne pokazuje interesovanje za mene.”
Ok, a rekli ste mi i da Dragana nije još uvek uspela da odrzi harmoničnu vezu sa muškarcem? Potvrdila mi je, ali upitnim pogledom i odmah sam videla da je to pitanje dotaklo neku tačku…

Kad mama ne voli tatu…

Recite mi kakav je vaš odnos sa vašom majkom, Draganinom bakom? “Strašno, ne mogu da je istrpim. Vi ne možete ni da zamislite koliko je ta žena samoživa.” Ok, rečite mi nešto više o tome. “Kako ste proveli vaše detinjstvo i kako ste se osećali dok ste odrastali?”
“Nije mi bilo dobro, mama nije volela tatu i imala je ljubavnika koga je volela, a ja sam joj bila rame za plakanje. Kad sam bila adolescentkinja imala sam vrlo los odnos sa hranom.”
Znači, imali ste problem sa hranom? Pitam ja. Pogledala me je svojim inteligentnim očima i odgovorila: “Da, baš kao što je i  odnos njene ćerke sa hranom danas! Hoćete da kažete da to ima neke veze?”
Samo sam je pogledala i potvrdno klimnula glavom.

Nerazrešeni odnosi

To je bilo dovoljno da zakaže sledeću seansu, sebi, a ne ćerki. Kroz rad na sebi shvatila je prvo da ono što je po njoj bio problem vezan za njenu ćerku je u stvari slika njene nerazrešene situacije. Shvatila je da je razlog zbog kog njena ćerka ne želi da bude u kontaktu sa svojom bakom u tome što nije razrešila bes, tugu i ljutnju u odnosu sa svojom majkom. Shvatila je da ćerka ne može da uđe i da održi zdravu partnersku vezu zato što ima kao primer dva roditelja koji žive zajedno ali ne pokazuju ljubav i poštovanje jedno drugom. Shvatila je da su Draganini problemi sa hranom ponavljanje šablona koji njena majka nije razrešila sa svojom majkom.
Shvatiti i prihvatiti istinu da deca odslikavaju nerazrešene šablone roditelja je vrlo gorka pilula da se proguta, međutim u trenutku kad je to klijentkinja prihvatila, shvatila je koliko je u stvari ćerka važna za nju ne samo kao voljena ćerka, nego i kao ogledalo kroz koje može da razreši svoje fizičke, mentalne, emocionalne i duhovne probleme. Vrlo brzo joj je postalo jasno da ona nije srećna žena. Ima problema sa zdravljem, sa mužem nema nikakvu intimnost već godinama, ljuta je na majku i ne može nikako da izdvoji vreme za sebe, ceo život joj izgleda kao maratonska trka koju ona neprekidno gubi, a trudi se da trči sve brže.

Da li me majka voli?

Kroz sledeće seanse i pogotovo posle trodnevnog intenzivnog kursa počela je polako da menja svoja uverenja. Bila je zaprepašćena kad je spoznala da je bila podsvesno ubeđena da nju majka ne voli. Kad se to desilo, zgranuto mi je rekla: “Ana, ali ja sam ubeđena da ona mene voli”. Da, odgovorila sam, ali problem je u tome što to uverenje pripada onom malom procentu koji je vezan za svesno, racionalno razmisljanje(osam procenta). Ali onih 92% koji spadaju u podsvesno ubeđenje veruje da vas majka ne voli. Zbog toga je vaša svest napravila zid koji se spolja vidi kao agresivno ponašanje i koje je u stvari odbrana da ne bismo osetili tugu ubeđenja da vas majka ne voli. Wow!

Povratak harmonije u život

Posmatrala sam klijentkinju dok sam joj to govorila i osećala sam njenu energiju kako se malo pomalo otvara. To je za mene znak da je prepoznala istinu. Posle te seanse je prošlo nekoliko dana i stigla mi poruka: Ana, zvala sam moju majku i rekla joj da je volim. Ona mi je na to poslala poruku gde mi je saopstila koliko joj je drago da je to čula i koliko je ona patila zbog toga što je osećala moju udaljenost i zatvorenost njene unuke prema njoj. Automatski je mojoj klijentkinji bilo jasno da se njeno optuživanje majke zasnivalo na nekim nerealnim činjenicama i da i ona pati isto, a možda i više od nje zbog neharmoničnog odnosa. Samim tim je krenula putem unutrašnjeg ozdravljenja i pravih, dugotrajnih promena u njenom životu, sa majkom, ćerkom i mužem. Danas je ona odlučna da donese harmoniju u svoj dom i radimo na tome da se njena porodica, posle mnogo godina okupi za stolom, srećna, nasmejana i da se energija ljubavi oseti i iskaže prema svakom članu porodice.