Komunikacija u dugoj vezi i braku

“Ne mogu nikako da shvatim zašto ne možeš da me razumeš!”, kaže ona. “Čini mi se da me uopšte ne slušaš, kao da govorim u prazno.”  Ali, ja uopšte ne razumem kako ne možeš da shvatiš da sam ti dao rešenje za tvoj problem. Uvek ista priča, nisi nimalo zahvalna za ono što radim i za moje uzaludne pokušaje da ti pomognem”, kaže on dok ustaje i napušta sobu, a njoj suze idu niz lice.
“Da li sam se udala za pogrešnog čoveka?”, razgovara ona sama sa sobom dok drži glavu u dlanovima i plače. “Ne mogu više ovo da izdržim, dosta mi je svega”, ljutito kaže na glas sam sa sobom dok brzo hoda mračnom ulicom.
Evo, dotakli smo veliku bombu koja će vrlo brzo da eksplodira, a to je komunikacija u dugotrajnoj ljubavnoj vezi. Ovo je naročito bolna tačka za žene, ali i muškarci su nezadovoljni kad dođe do nesporazuma u ovom polju.

Jedna priča, a dva jezika

U današnjem vremenu mnogo se priča o komunikaciji i izgleda da je svima jasno koliko je ona važna, jer bez komunikacije međuljudski odnosi ne bi postojali. Međutim, samo zbog toga što partneri razgovaraju jedan sa drugim to ne znači da se i razumeju i da imaju pojma o onome šta druga osoba govori i hoće da izrazi.
Problem nije u tome da osoba sa kojom ste u vezi vas ne sluša, već je u tome što ono što vi njemu/njoj govorite ima sasvim drugo značenje u njihovoj glavi. Iako izgleda da oboje govorite istim jezikom, u suštini vi razgovarate na dva potpuno različita jezika koji komuniciraju iz potpuno različitih razloga i koji su stvoreni da dostignu dva potpuno različita cilja.

Zašto govori on, a šta priča ona?

Muškarci govore i slušaju da bi preuzeli određenu akciju i došli do određenog rešenja, dok žene govore i slušaju da bi osetile i stvarale bliskost.Vrlo brzo žene i muškarci otkriju da govore u dva različita pravca i to je trenutak kad počinju da stvaraju probleme u vezi. Muškarci koriste komunikaciju sa vrlo određenim ciljem: da dostignu nešto, da kažu nešto što je važno, da razreše problem, da dovrše neki posao ili da obezbede nešto. Oni vole da brzo dođu do srži, vole razgovore koji uvek imaju logiku.

Kako razgovarati sa muškarcem tako da vas on razume?

Da biste razgovarale na “muškom” jeziku, upotrebljavajte manje reči. Muškarci izražavaju ono što misle i misle ono što govore i to rade na vrlo koncizan način. Oni mrze da se ponavljaju. Često se dešava da oni čak neće ni odgovarati dok vi pričate nego će samo klimnuti glavom zato što  za njih važi pravilo “što manje reči, to bolje”. I čak vam neće ni odgovoriti ako niste imali nešto konkretno da izložite.
To je razlog zbog kojeg oni, na vaše pitanje “Kako je prošao tvoj dan?” odgovore “Dobro”. I ništa više.
Moraćete da kopate za više ako želite više informacija. To ne znači da on nema poverenja u vas ili da je ljut na vas (što bi se desilo ako bi razgovarali sa ženom na isti način). To jednostavno znači da on govori svojim, muškim jezikom i to je za njega potpun i kompletan odgovor.
A taj način je potpuno različit od vašeg načina govora. Mi žene koristimo komunikaciju da bismo stvorile emocionalnu povezanost sa što više ljudi.
I što više reči koristimo to je bolje, a što je duži razgovor to je bolje.
I nije uvek bitno imati preciznu temu za razgovor. Mi želimo da se drugi dobro osećaju dok razgovaraju sa nama. Nama je stalo kako se drugi osećaju više nego što nam je stalo da izrazimo mišljenje o nekim stvarima. Mi koristimo razgovor da bismo brinule o drugima i vrlo nam je važno da čujemo sve ono što drugi žele da podele sa nama.

Stvaranje bliskosti

Mi dajemo mnogo slobode drugima za interpretaciju onoga što govorimo tako da se drugi retko uvrede zbog našeg stava. I to je glavni cilj naše komunikacije: stvaranje bliskosti. Pored toga, mi koristimo komunikaciju da bismo odlučile šta uraditi, kao da mislimo glasno.Nasuprot nama, muškarci prvo dobro razmisle o tome šta da urade mnogo ranije pre nego što to podele s drugima. Što više mi pričamo, to je on sve manje u stanju da nas sluša. I ako nastavimo da pričamo, on će postati glasniji i bučniji i tražiće da mu izrazimo tačno ono što nam je potrebno. Njegova frustracuja raste sa svakom rečenicom koju dodamo. Postaće nervozan.
“Zašto mi to govoriš? Ne razumem te!” Čak može i da izgovori: “ Ne mogu da te razumem zato što  samo pričaš, ne zaustavljaš se”.
Muškarci započinju razgovor odgovorom. Na njihovom jeziku je to mnogo efikasnije i dokazuje koliko su oni sposobni. Žene započinju razgovor pitanjem da bi stvorile bliskost. One iskreno žele da saznaju šta drugi misle.
Muškarci koriste razgovor da bi završili posao. To znači da oni imaju potrebu da stupe u akciju i da prestanu da govore da bi završili posao. Žene koriste razgovor da bi stvorile odnos sa drugima. A odnosi se stvaraju uz dugi razgovor. Muškarci vole reč “problem”, kao da kroz njega oni dokazuju svoju muškost i znanje. Žene ne vole reč “problem” i izbegavaju je. Muškarci drže svoje emocije za sebe, pogotovo u razgovoru zato što ne žele da izgledaju slabi. Žene dele svoje emocije kroz duge razgovore zato što žele da osete bliskost sa drugima. Muškarci misle i obrađuju misli u tišini, dok žene misle i obrađuju misli glasno. Za muškarce razgovor treba da bude kratak, jasan i da se brzo završi. Suviše reči nije efikasno i to je samo trošenje vremena i energije za njih. Žene imaju potrebu da se u razgovoru svi slože, one koriste reči da bi stvorile vezu, sadržaj i da bi izrazile svoja osećanja. Što više osećanja i reči, to se bolje stvaraju veza i bliskost. Muškarci razgovaraju o činjenicama, brojevima i rešenjima. Žene razgovaraju da bi podelile svoja osećanja, njihova osećanja i njegova osećanja. Muškarci smanjuju probleme u razgovoru da bi smanjili stres. Žene uvećavaju probleme u razgovoru da bi povećale bliskost. Zato što za žene bliskost znači smanjenje stresa. Muškarci imaju potrebu da prestanu sa razgovorom zato što za njih stres raste dok pričaju. I dok žene nastavljaju sa pričom oni se osećaju sve lošije i lošije. A sa druge strane, žene smanjuju stres dok pričaju o problemima. Muškarci govore o jednoj temi i ne prelaze na drugu dok nisu završili sa tom jednom. Žene govore kao da je sve povezano sa svim, a razlog je u specificnosti njihovog mozga koji je drugačiji od mozga muškarca. Dok posmatrate razlike u načinu u kojem žene i muškarci komuniciraju možete jasno da vidite zašto se muškarci i žene uglavnom ne razumeju i stvaraju konflikte u dugotrajnim vezama i braku. Ali, znajte da se iz konflikta može izaći ako primenite par saveta koji slede.

Izlazak iz konflikta- saveti za zene

Dok vas muškarac sluša, vrlo je važno da znate da vas on sluša i traži jednu stvar koju bi mogao da reši za vas. Ako ne nađe tu stvar, on se gubi i zbog toga povisi glas i spreman je na svađu. On se u stvari svađa da bi mogao da reši vaš problem samo što ne zna šta vam je u stvari potrebno. Da biste uspele da govorite jezikom koji on razume recite mu tačno šta vam je potrebno od njega, tako da će on znati na šta da se koncentriše u toku razgovora. Mozak muškarca je u stanju da se koncentriše na samo jednu stvar u trenutku razgovora. Zbog toga, ako mu date više tema u isto vreme to je veoma bolno za njega. Zbog toga on počinje da se ljuti kada skačete sa teme na temu i nastavljate da pričate. Recite mu ovu čarobnu rečenicu: “Ljubavi, imam samo potrebu da podelim sa tobom dan koji sam provela i ne treba mi ništa osim da gledam tvoje lepo lice dok ti pričam. Potrebno mi je dvadeset minuta da me slušaš”. To  mu daje do znanja cilj vašeg razgovora i koliko će on trajati tako da će on moći da se opusti i uživa u vama.

Nemojte nikako da…

Ako je vaš razgovor pun žaljenja na njega i ako mu govorite da je on vaš problem, trenutno ćete ga izgubiti. Vrlo je važno za žene da trenutno prestanu sa žaljenjem kao da je on krivac za sve. To je za njega veoma štetno, zato što njegov podsvesni um to prima ovako: “Ako sam ja štetan za nju, bolje da odem da je ne bih još više oštetio”.

Budite zahvalni

Nagradite ga zato što vas je slušao. Zahvalite mu se. Recite mu, posle svakog saveta koji vam je dao: “To je odlična ideja!” “Sa tobom se osećam tako dobro!” “Mnogo se bolje osećam zahvaljujući tome što si me saslušao”. “Sada sam baš srećna”. “Mnogo mi znači tvoja podrška”.  Kad muškarac dobije takvu vrstu nagrade ima potrebu da vas još više sluša i da vam još više pruži.

Saveti za muškarce

Zapamtite, osećanja su njena najvažnija i najlepša karakteristika. To je ono zbog čega je žena stvorena i to je ono zbog čega ona donosi toliko svetlosti u vaš život. Ako joj dopustite da oseća ono što oseća ne pokušavajući da promenite njena osećanja, to njoj dopušta da bude emotivno bliska vama. A ako bude emotivno bliska s vama, onda će biti u stanju i da bude fizički bliska sa vama. Ako pokušavate da je ubedite da prestane da oseća, to će dovesti do toga da ona oseća još više bola. Znam da ste to već doživeli, ali niste znali zbog čega joj se to dešava i kako to da rešite.
Njene reči i njeni razgovori imaju za cilj da stvore bliskost sa vama, emotivnu bliskost. Ako mislite da su njeni razgovori pokušaj da reši problem, obezbedi nešto ili dostigne neki cilj i ako pokušate da povedete razgovor u tom pravcu umesto da slušate njena osećanja, to će dovesti do toga da se ona emotivno zatvori i da oseti još više bola i patnje. A to dovodi do razdvajanja vašeg para što je za nju poslednje što želi.

Pravilo – 20 minuta

Ono što je njoj potrebno je vaše prisustvo. To znači biti sa njom, ne raditi za nju. Ne postoji ništa važnije za ženu nego snaga koju ona dobija kad razgovara sa svojim muškarcem. A to ne može biti zamenjeno razgovorom sa drugom ženom.
Ako ona dobije vašu pažnju, pogled i ako je slušate dok ona deli svoja osećanja daćete joj najlepši mogući poklon. I ako joj uz to pokažete koliko obožavate njen način da toliko duboko oseća i ne pokušate da to promenite, to će joj dati toliko snage kao ništa drugo. Kada se žena oseti voljeno, paženo, viđeno i kad oseti vašu emotivnu bliskost, ona dobije snagu da izađe i voli druge, da stvori zajednicu, bliskost sa drugim ljudima i doprinese tome da ovaj svet postane bolje mesto sa njenim posebnim i jedinstvenin ženstvenim talentom. Budite čovek  koji je njoj potreban jednostavno slušajuci ono što ona želi da podeli sa vama do dvadest minuta. Njen cilj razgovora je da podeli sa vama ono što joj se desilo tokom dana i da oseti vaše prisustvo. Dobićete veliku nagradu ako dopustite sebi da osetite ono što ona oseća.Posle dvadeset minuta njen stres će biti znatno umanjen i osetiće se bliska s vama samo zato što ste je saslušali i bili tu za nju. Bićete njen heroj. Vaše prisustvo je najveći poklon koji će ona ikad dobiti. Ne morate se setiti svih detalja njene priče, samo je pustite da govori. Ako zapamtite barem vreme i mesto u njenoj priči, to će joj mnogo značiti. Ako vam ona izgleda konfuzno dok priča, pitajte je da li treba da zapamtite neke detalje iz njene priče i ona će vam reći šta joj je važno. Ako vaš instinkt da je zaštitite postane nepodnošljiv, sačekajte dvadeset minuta i pitajte je da li joj je potrebno rešenje problema. I verovatno će u tom trenutku biti spremna da sasluša vaše ideje. To je pravi trenutak da rešite probleme ako je to njoj potrebno.

Šta ako ona ne prestane da priča?

Ako je slušate dvadeset minuta i ne prekidate je, ona neće imati potrebu da toliko priča kao što to sada radi. Moguće je da ona to sada radi zato što joj vaši razgovori ne donose bliskost koju ona toliko želi. Na kraju je sasvim u redu da joj kažete posle dvadeset minuta da ne možete više da se koncentrisete i pitajte je da li ima još nešto što je njoj važno da podeli sa vama. Ako ima, recite joj da ćete vrlo rado o tome slušati neki drugi put. Vi ste ono što je njoj potrebno. Nemojte joj oduzeti vaše prisustvo. To ubija odnose i brak. Ona ima potrebu da budete sa njom svaki dan i da je slušate svaki dan. Poruka koju bih duboko želela da vam prenesem je ova: ljubav između žene i muškarca je jedno od najlepših iskustava. Dugotrajne i stabilne veze su velika vrednost za celo naše okruženje. One donose stabilnost ljudima, srećnu decu, bolju finansijsku situaciju i zdrav život. Ali, na dugotrajnoj vezi treba raditi. I to ozbiljno i predano. I kao svaki ozbiljan i predan rad, doneće plodove koji će prevazići sva vaša očekivanja. To vam garantujem.